Stoppen met roken, verhoogt je energiepeil. En als je die extra energie investeert in nieuwe of hernieuwde sportieve ambities, stijgt je kans om de sigaret definitief vaarwel te zeggen. Hoe dat precies werkt, leggen we je graag uit.

Start to Run ken je misschien wel, m. Maar heb je al ooit van Run to Quit gehoord? De opzet: drie keer per week wandelen of joggen. Maar met een dubbel doel: je fitter voelen én stoppen met roken. Wetenschappers onderwierpen 450 rokers aan dit programma. En wat bleek? 91% van de deelnemers kickten voorgoed af van de sigaret.
Bewegen is dus essentieel bij een rookstop. Maar waarom?

Beter in je vel en mentaal weerbaarder

Ten eerste omdat fysieke activiteit een beetje werkt zoals een stimulerend middel. Als je beweegt, komen er zogenaamde feelgood-endorfines vrij. Die vervangen de feelgood-sensatie, waar je als roker vroeger zo op kickte. Veel rokers die stoppen, zeggen ze dat euforisch gevoel van een sigaret missen. Wel, sporten is de ideale én gezonde vervanger.

Ten tweede omdat bewegen je mentaal weerbaarder maakt. Het is niet alleen goed voor je gewicht, maar het maakt je hoofd leeg en laat spanningen van je afvloeien. Zo vang je de dipjes op die het afkicken met zich meebrengten.

Een stapje terug of een tandje bij?

Die dipjes zullen er zeker en vast zijn. Wanneer je de verleiding niet kon weerstaan en toch naar een sigaret hebt gegrepen, hoef je niet meteen boos of ontgoocheld te zijn. Je bent niet alleen, want de meeste rokers stoppen niet in één keer. Herinner jezelf aan de redenen waarom je wou stoppen en probeer uit te zoeken waar het is misgegaan. Wees sterk en herpak jezelf!

Conclusie? Start met bewegen!

Misschien was je al sportief of voerde je wandelingen of fietstochtjes in om je gedachten te verzetten? Blijf dit zeker doen! Indien niet: geen excuses meer! Want dit is het moment dat je de voordelen van je rookstop begint te voelen: meer energie, meer longvolume en waarschijnlijk meer tijd.

Gebruik die tijd en energie om je nog beter in je vel te voelen door méér te bewegen! En zo weer je slaagkansen te verhogen.