Eén van de grootste hindernissen op weg naar een gezonder gewicht? Honger. Dat knagende gevoel in je maag dat je wilskracht voortdurend op de proef stelt. Wij leggen het mechanisme achter het hongergevoel bloot én helpen je het te kloppen.

Honger is het signaal dat ons lichaam geeft als het energie nodig heeft. Verschillende factoren liggen aan de basis van dat signaal:

  • De zenuwen in onze maag. Op basis van de rekking in onze maagwand sturen die zenuwen een boodschap naar onze hersenen: honger of verzadiging. Als onze maag vol is, is de maagwand uitgerekt. Zo weten onze hersenen dat we genoeg hebben.
  • De hormonen in onze dunne darm. Als daar het voedsel passeert, worden er hormonen afgegeven. Die stimuleren ons verzadigingsgevoel en remmen onze honger.
  • Ghreline, een hormoon in onze hersenen. Dit hormoon wekt onze eetlust op.

Stabiele bloedsuikerspiegel

Daarnaast heeft ook je bloedsuikerspiegel invloed op je hongergevoel. Onze bloedsuikerspiegel wordt gereguleerd door het hormoon insuline.

Als het glucosegehalte in ons bloed te hoog is, geeft de alvleesklier insuline vrij. Zo kan de glucose in de cellen worden opgenomen.

Wanneer je grote hoeveelheden suikers (koolhydraten) eet, wordt er dus ook veel insuline vrijgegeven die blijft doorwerken. Zo daalt het bloedsuikergehalte onder het ideale niveau.

Daardoor krijg je honger en voel je je moe. Denk maar aan de gekende middagdip. Je lichaam wil het bloedsuikergehalte weer naar een normaal niveau brengen en vraagt daarvoor om voedsel, en dan vooral zoetigheden. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Het overschot aan suikers slaat ons lichaam op als vet. En veel lichaamsvet maakt dat we niet meer reageren op het verzadigingshormoon. Zwaarlijvige mensen zullen dus sneller honger krijgen. Vicieuze cirkel nummer twee…

Klop het hongergevoel!

Je weet nu hoe honger werkt. Vijf tips om die werking te slim af te zijn.

1. Vermijd snelle koolhydraten
Suiker, brood, pasta en rijst bevatten snelle koolhydraten. Die wil je vermijden. Zij zijn verantwoordelijk voor de pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

2. Ga voor onbewerkte en pure voeding
Die bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt: vezels, vitamines en mineralen. En ze worden ook nog eens veel gelijkmatiger opgenomen in de suikers in je bloed. Resultaat: een verzadigd gevoel dat lang blijft duren.

3. Stop de stress
In stressvolle situaties produceert ons lichaam adrenaline en cortisol. Deze twee hormonen doen de productie van insuline pieken. Dat hormoon werkt het hongergevoel in de hand én bevordert de opslag van lichaamsvet.

4. Beweeg!
Eerst verbrandt je lichaam de glucosereserves uit je spieren. Daarna spreekt het de glucose in je bloedstroom aan. Bewegen doet je bloedsuikerspiegel dus dalen.

5. Extra steun: een supplement
Neem een supplement in op basis van kaneel, chroom of zink. Deze stoffen houden je bloedsuikerspiegel op peil.

Wil het maar niet lukken?

Dan zijn er medische hulpmiddelen die je eetlust en hongergevoel remmen, zoals de XLS Hunger Buddy. Deze formule bevat een vezelcomplex dat je een verzadigingsgevoel geeft. Je hebt dus minder honger en minder zin om te eten. Daarnaast voorkomen deze vezels pieken in je glucosespiegel.