Gestopt met roken? Of volop aan het afbouwen? Help je lichaam herstellen door tekorten weg te werken.

Vitamine C en E

Het lichaam van een roker breekt in een versneld tempo vitamine C af. Dat moet je compenseren. Dat doe je door dagelijks bovenop de aanbevolen 75 mg nog eens 35 mg in te nemen. Vitamine C is een antioxidant dat vrije radicalen neutraliseert. Dat zijn atomen en moleculen die schadelijk kunnen zijn.

Vitamine C is ook nodig om vitamine E te laten werken. Ook dit is een antioxidant die ons lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen die kanker kunnen veroorzaken.

Vitamine C kan het verlies aan vitamine E door roken voor bijna de helft tegengaan. Zo wordt ons longweefsel beter beschermd tegen de vrije radicalen in sigarettenrook.

Chlorella en spirulina

Volledig gestopt met roken? Tijd voor de échte schoonmaak met ontgifters: superfood chlorella en spirulina. Want al die sigaretten vervuilden je lijf met teer, zware metalen (arseen, cadmium, lood en nikkel) en andere chemicaliën.

Chlorella is een eencellige groene zoetwateralg. Spirulina is dan weer een zoutwateralg.

Geheime wapen: chlorofyl

De kracht van deze algen zit in de hoeveelheid chlorofyl die ze bevatten. Wat doet chlorofyl precies? Wel, ze bindt zich aan zware metalen. Daardoor kunnen die ons lichaam veilig verlaten via onze spijsvertering. Idem voor toxines als xeno-oestrogenen, dioxines en pesticiden. Daarom is het ook belangrijk om voldoende te drinken tijdens een chlorellakuur.

Daarnaast bevatten chlorella en spirulina een grote hoeveelheid essentiële vetzuren zoals omega-3. Bovendien zijn ze dragers van veel eiwitten, vitaminen en sporenelementen.

Nog een laatste voordeel van deze algen: ze gaan darmverstoppingen tegen én reinigen je darmen. Hierdoor voel je je energieker.

Natuurlijke ontgifters: water en groene thee

Dé natuurlijke manier om je lichaam te laten ontgiften? Water. Véél water. Reinig je lichaam door zo’n anderhalve tot twee liter per dag te drinken.

Vervang je dagelijkse dosis koffie door kopjes groene thee, een natuurlijke bron van antioxidanten. En met een mildere rush dan cafeïne.