Stoppen met roken, dat is mentaal én lichamelijk afkicken. De nicotinestop brengt verschillende ontwenningsverschijnselen met zich mee. Rookstopmedicatie remt die lichamelijke ongemakken af. Maar wat als je liever geen medicatie neemt? Of wat doe je als je zelfs mét medicatie last krijgt van ontwenningsverschijnselen? Een overzicht van de zes grootste hindernissen op weg naar jouw rookvrije toekomst … en hoe je ze de baas blijft.

#1 Emotionele rollercoaster

De boosdoener
Roken verstoort je dopaminesysteem. Dopamine speelt een rol bij beweging, motivatie, genot, aandacht en concentratievermogen. Als je stopt met roken, ervaar je de effecten van ‘te weinig’ dopamine. Je lichaam heeft enkele weken nodig om dat te herstellen.

De oplossing?
Zoek naar de geschikte uitlaatklep die bij jouw persoonlijkheid en levensstijl past. Voor de ene is dat een rondje hardlopen, voor de ander zijn dat ontspanningsoefeningen. Het belangrijkste is, dat je die negatieve energie kwijtraakt.

# CONCENTRATIEPROBLEMEN

De boosdoener
Ook hier is een verward dopaminesysteem de boosdoener.

De oplossing?
Een goede nachtrust en beweging op tijd en stond doen wonderen voor je concentratie. Lukt het nog niet goed om je te focussen? Las regelmatig een pauze in, schakel storende factoren uit, gebruik oordopjes of zoek heil in natuurlijke hulpmiddelen zoals bachbloesems.

#3 Extra kilo’s

De boosdoener
Nicotine verhoogt de stofwisseling en het energieverbruik, én vermindert tegelijk je eetlust. Bovendien werken je reuk- en smaakorganen beter. Gevolg: nu je gestopt bent met roken, verbruik je minder calorieën, neemt je eetlust toe én zal alles lekkerder smaken. Een gevaarlijke combinatie …

De oplossing?
Beweeg. Zo verbruik je meer energie en verbrand je dus calorieën.

Je hoeft je hele voedingspatroon niet om te gooien, maar probeer elke dag zo’n 200 kcal minder te eten. Dat is het equivalent van een Mars of een worstenbroodje. Het volstaat dus om één vettig tussendoortje te vervangen door een gezonder alternatief.

Hou gezonde snacks of suikervrije kauwgom in de buurt. Zo eet je tenminste geen ongezonde dingen wanneer je een hongertje hebt.

Leid jezelf af. Wanneer je zin krijgt in een sigaret, doe dan even iets anders in plaats van te snoepen.

Voorkom een hongergevoel door een eetlustremmer in te nemen. Onthoud dat stoppen met roken belangrijker is dan een mooie lijn. Die extra kilo’s gaan er later echt wel weer af.

#4 Slapeloosheid

De boosdoener
Nicotine heeft een grote invloed op de hersenfuncties en bijgevolg ook op je slaap. Wanneer je stopt met roken, kan je dus met slaapproblemen te maken krijgen.

De oplossing?
Deze fase duurt gemiddeld een week. Probeer om in die periode goede slaapgewoontes aan te leren. Doe ontspannende activiteiten voor je gaat slapen. Vermijd schermen minstens een uur voor het slapengaan.

Drink ‘s avonds geen alcohol! Je slaapt misschien beter in, maar je slaapkwaliteit neemt af.

Matig je cafeïnegebruik. Nicotine breekt de helft van cafeïne af, dus elk kopje koffie komt dubbel zo hard binnen.

Geen succes? Probeer een natuurlijk product op basis van meidoorn, passiebloem of valeriaan.

#5 Zweten

De boosdoener
De lichamelijke ontwenningsverschijnselen zijn dikwijls vergelijkbaar met de afkickverschijnselen van een drugsverslaafde. Zo kan heftig, bijna koortsachtig zweten een van de gevolgen zijn. Het is als het ware een fysieke reactie op het uitblijven van de nicotine. Zie het als een schoonmaakactie van je lichaam.

De oplossing?
Ook deze fase gaat voorbij. Jammer genoeg zijn er hier geen hulpmiddeltjes. Er zit niets anders op dan het… euh… uit te zweten.

#6 Constipatie

De boosdoener
Nicotine heeft een licht laxerend effect. Stoppen met roken, heeft dus het omgekeerde effect.

De oplossing?
Drink veel water en eet vezelrijke voeding. Te veel last? Gebruik dan een mild laxeermiddel op basis van lactulose, macrogol of vezels.